Lisanne Zandstra


Mijn naam is Lisanne Zandstra en ik ben eigenaar en oprichtster van het bedrijf Helpende Pootjes. Sinds mijn reis naar de Verenigde Staten in de zomer van 2014, ben ik geïnspireerd geraakt om Animal Assited Therapy en Activities naar Nederland te halen. Ik ben helemaal overtuigd geraakt: dieren kunnen een lach op ons gezicht brengen, waar therapeuten en artsen dat soms niet lukt. Ik neem dit gegeven erg serieus en heb de ambitie om met dit bedrijf, iedereen in Nederland de kracht van deze prachtige dieren te laten ervaren.

Tijdens mijn studie Pabo, ontwikkelde ik al snel een interesse in kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen. Mijn eindstage heb ik dan ook gedaan in het speciale basisonderwijs. Door deze interesse ben ik me hierin gaan verdiepen en ben ik gaan werken in gezinnen met deze bijzondere kinderen en jongeren. Na mijn pabo ben ik afgestudeerd in hbo Toegepaste Psychologie. Op dit moment werk ik als ambulant begeleider bij een Friese organisatie.

Ik ben opgegroeid met honden en katten. Mijn ouders hebben een eigen hondenschool, waar ik al jong begonnen ben met lesgeven en het helpen van baasjes met hun honden. Ik kan mijn leven niet voorstellen zonder deze lieve dieren! Op dit moment geef ik ook behendigheid, cursussen voor kinderen (met of zonder beperking) en cursussen voor ieder die angst voor honden heeft.

En wat is nu mooier dan mijn twee passies te combineren: honden en bijzondere mensen!


Mijn reis naar de Verenigde Staten:

In juni ben ik vertrokken naar de Verenigde Staten, om daar verschillende organisaties te bezoeken, die gebruik maken van Animal Assisted Therapie (AAT) en Animal Assisted Activities (AAA). Ik ben een aantal weken geweest naar de organisatie Intermountain Therapy Animals in Salt Lake City. Deze organisatie is een van de oudste en meest ervaren organisaties die AAT en AAA op de kaart heeft gezet. Ook hebben zij het R.E.A.D. programma ontwikkeld; de eerste organisatie die het voorlezen aan honden door kinderen met lees- en leerproblemen hebben ontwikkeld!

Deze organisatie heeft mij laten inzien, dat honden veel meer kunnen dan dat ik van te voren had gedacht. Wat ik daar heb geleerd en gezien, wil ik in Nederland ook laten zien. Het leesprogramma van Helpende Pootjes is daar één onderdeel van.

Verder heb ik na het bezoek van Intermountain Therapy Animals in Salt Lake City ook een aantal weken een bezoek gebracht bij de organisatie Animal Assisted Therapy Services in West Haven. Deze organisatie is jonger dan die Salt Lake City, maar daarom niet minder professioneel! Naast het zien van bijzondere momenten honden die gebruikt worden tijdens een therapie, heb ik ook gezien hoe paarden worden ingezet.